Paniek om stroomstoring Amsterdam

Stroomstoring in Amsterdam
Volgens TNO-onderzoeker Eric Luiijf zijn Nederlanders verwend door de soepele dienstverlening van het electriciteitsnetwerk. Dit zorgt ervoor dat we van een stroomstoring al snel een ramp maken. Volgens Luiijf zit dit echter vooral tussen onze oren. De Nederlandse stroomvoorziening is juist zeer betrouwbaar te noemen. Grote storingen zoals in Amsterdam komen hoogstens eens in de 4 tot 5 jaar voor. Bij deze storing zaten ongeveer 36.000 huishoudens in Amsterdam, Landsmeer en Zaandam vanaf 4 in de ochtend zonder stroom. Dit betekende dat op veel plekken de straatverlichting ook afwezig was en dat het openbaar vervoer grote hinder ervoer en vaak niet reed.

Opstarten in etappes
Rond 9 uur in de ochtend was het probleem weer verholpen. Volgens Luiijf, gespecialiseerd in hoe vitale infrastructuren te beschermen zijn, is dit relatief snel te noemen. Het weer opschakelen van stroom neemt altijd enige tijd in beslag. Aangezien het niet goed opgeslagen kan worden, moet je altijd een productie hebben die gelijk is aan de afname. Dat betekent concreet dat er niet voor de gehele stad een schakelaar omgezet kan worden, maar dat er in stappen gewerkt dient te worden.

stroomstoring
stroomnet storing nederland
stroom amsterdam

Alles op orde
Luiijf benadrukt daarbij dat Nederland haar stroomvoorziening goed op orde heeft, ook al kan het doorbrengen van een aantal uren in het donker zeer lang lijken. Er zijn hier veel zogeheten ringsystemen waarbij de elektriciteit van twee kanten wordt geleverd en veel ondergrondse kabels. Dit zorgt ervoor dat er minder storingen plaats vinden. Verhoudingsgewijs is er per persoon jaarlijks hoogstens 20 minuten aan daadwerkelijke storing. Daarmee behoort Nederland, samen met landen als Denemarken, Japan en Duitsland, tot de absolute top.

Verwend

Maar volgens Luiijf zit er ook een nadeel aan die goede voorzieningen. Wij als Nederlanders zijn hierdoor te verwend geraakt. Bij een redelijke storing wordt er meteen van uit gegaan dat er iets vreselijk mis gegaan is. Er breekt dan ook een milde paniek uit. Luiijf haalt een voorbeeld aan uit de media waarbij er vermeld werd dat iemand 112 gebeld had met de vraag hoe hij dan nu zijn iPad kon opladen. De overheid heeft in het verleden pogingen ondernomen om dit te verbeteren. Dit heeft echter nooit echt zoden aan de dijk gezet. Zo wordt er aangeraden om zo’n 4 liter water en extra batterijen in huis te halen. Maar ook Luiijf geeft eerlijk toe dat hij hoogstens wat extra kaarsen in huis heeft.

Amerika
In landen als Amerika is dit heel anders. Daar wordt gekampt met een verouderd netwerk en een reeks aan natuurrampen, zoals tornado’s. Dit betekent dat sommige Amerikanen dagen zonder stroom kunnen zitten. Bovendien hoeft er maar een spreekwoordelijke eekhoorn in aanraking met de kabels te komen en het is mis. Luiijf meldt: “Zij zijn eraan gewend en raken niet gelijk in paniek. Vaak hebben ze in hun schuurtje een noodgenerator staan. Of anders heeft de buurman die wel.”

Doden in Amsterdam

Daarbij dient wel vermeld te worden dat de stroomstoring in Amsterdam mogelijk tot de dood van twee personen heeft geleidt. Daarbij gaat het onder andere om het overlijden van een vrouw van 83, van wie de zoon geen contact kon krijgen met 112. Ook is een vrouw dood aangetroffen in haar woning. Daarbij wordt aangenomen dat zij is komen te overlijden als gevolg van het uitvallen van een voor haar medisch noodzakelijke zuurstofvoorziening.

Grote stroomstoringen in Nederland
Sinds 2002 wordt door Netbeheer Nederland stroomstoringen bijgehouden met als basis het aantal storingsminuten. Deze minuten worden berekend door het aantal getroffen klanten maal de tijdsduur in minuten te doen. Op deze manier kan er objectief naar de storingen gekeken worden. Zo zijn er meerdere grote storingen geweest, die hieronder verder beschreven worden.

Noord-Holland en Flevoland (27 maart 2015), plusminus 100.000.000 storingsminuten. Veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation. Ook het vliegverkeer ondervond veel hinder.
Bommelerwaard en Tielerwaard (12 december 2007), plusminus 71.000.000 storingsminuten. Veroorzaakt door een Apache helikopter die een hoogspanningslijn raakt. Veel melkveehouderijen kregen hun melkmachines niet meer aan het werk en kwamen daardoor in de problemen.
Dordrecht (6 november 2006), ruim 30.000.000 storingsminuten. Veroorzaakt door een stroomonderbreking in het 150 kV-net. Er werden verder geen grote problemen gemeld.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *