De Noordlarense marathon op natuurijs

Strijd om de marathon
Zodra het kwik in Nederland onder nul daalt, begint de strijd om de eerste marathon van het jaar op natuurijs te laten plaats vinden. Dit jaar is deze zege nogmaals behaald door het Groningse Noordlaren. De competitie in Haaksbergen en Arnhem moest noodgedwongen afhaken. De marathon wordt in een competitie voor mannen en een competitie voor vrouwen gereden. De vrouwen starten om 10.00 uur, terwijl de aftrap voor de mannen om 11.00 uur is. Bij de mannen had Simon Schouten de snelste tijd, daarbij de Groningers Robert Post en Sjoerd ten Hertog te snel af zijnde. Zij plaatsten als tweede en derde. Bij de vrouwen zette Lisa van der Geest de snelste tijd neer.

Noordlaren als kerstkaart
Noordlaren leek in eerste instantie niet mee te kunnen doen, maar de nacht van dinsdag op woensdag leverde toch nog een goede verwachting op voor de benodigde millimeters ijs. Noordlaren zou dan ook goed kunnen figureren op een prachtige kerstkaart: de bomen dragen een dikke laag rijp, de weilanden zijn prachtig wit en boven dit alles spant zich een felblauwe lucht. De sfeer langs de baan heeft dan ook veel weg van een feeststemming. Bezoekers lachen en praten wat af en de schaatsers knallen voorbij, glijdend over het donkere ijs.

René Paas
René Paas, Commissaris van de Koning van de provincie Groningen, is in zijn nopjes. “Eigenlijk heb je voor de wedstrijd al gewonnen.” Zelf schaatst de commissaris ook, al is het maar een beetje. “Maar ik heb het op latere leeftijd geleerd, en dan wordt het nooit meer mooi. Als ik dit zie, maakt me dat verschrikkelijk jaloers.”

Schaatsgezin Kroeze
Ina Kroeze, vrouw van de ijsmeester, schenkt koffie, terwijl een dochter bezig is met broodjes. De kinderen dienen natuurlijk op school te zijn, maar een marathon op natuurijs mag amper gemist worden. Het gezin Kroeze is een echt schaatsgezin. “Wij zijn er allebei gek op, en dat hebben we onze kinderen natuurlijk ook meegegeven.” Ze haalt de gemoedelijkheid en de vriendelijkheid van de sfeer rondom het schaatsen aan. En de spanning voordat het zeker is waar de eerste marathon gehouden zal kunnen worden. Volgens haar werd er zowel gejuicht als gehuild na het verlossende woord. Verder is de rivaliteit met de andere dorpen alleen een gezonde rivaliteit. Ina gunt het Haaksbergen bijvoorbeeld ook. Maar toch blijft het leuker om het in eigen dorp te kunnen doen.

marathon noordlaren

Haaksbergen aan de kant

Zo staan langs de kant ook Theo Koelen en Derk Klumpers. Zij zijn van de IJs- en skeelerclub Haaksbergen, zoals wordt aangegeven door de tekst achterop hun rode jassen. Voor hen is dit zeer zeker geen vervelende dag. Vorig jaar had Haaksbergen nog de eer om de eerste te zijn. Volgens Klumpers is de door de media zo fel uitgemeten strijd in de werkelijkheid een stuk bedeesder. Zo is er voor de rivaliserende club zelfs een lokaal kruidenbittertje meegenomen. Als traditie tussen de beide clubs zo gegroeid. Volgens Koelen zit het schaatsen de mensen in de genen. Hij zegt er echter wel bij dat als het in de avond was geweest Haaksbergen wederom de eerste geweest was.

Een tweede marathon
Dezelfde dag zal blijken dat het echter eerst nog alleen bij de marathon in Noordlaren zal blijven. Haaksbergen had zich al opgemaakt om een tweede marathon te organiseren, maar er is woensdag anders beslist door de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaats Bond). In Haaksbergen blijkt de dooi namelijk al ingetreden te zijn, waardoor er zich al brokken ijs van de bodem beginnen los te maken. Voor de komende nacht wordt er verder ook geen strenge vorst verwacht, waardoor de situatie zich waarschijnlijk niet zal gaan verbeteren. Een woordvoerder van de KSNB meldt dat er vanwege de brokken geen risico’s genomen gaan worden. Bij andere ijsbanen waren er verder geen enkele plannen voor een tweede marathon. De marathon in Noordlaren zal daarom vooralsnog de enige marathon van de winter zijn. Door Sablok.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *